Kanimbla

Op 24 augustus 1945 was kamp Tjideng officieel vrij. Maar het was erg gevaarlijk buiten de poort vanwege de opstand van de Indonesiërs (zie Bersiaptijd). De repatriatie kwam maar langzaam op gang. De meeste vrouwen en kinderen moesten in het kamp blijven, sommigen wel tot eind 1946. Het kamp werd nu bewaakt door de Japanners in opdracht van de Engelsen. (Zie Win Rinzema: Dit was uw Tjideng. Stichting IOCODO).

Dicky’s man zat in Australië. Op 1 november 1945 werden Dicky, Robby en Marijke met een groep andere Nederlanders daarheen geevacueerd per vliegtuig, een Dakota.

Een Dakota,. In een dergelijk vliegtuig werden Dicky en haar kinderen geëvacueerd, via Borneo, naar Australië
Een Dakota,. In een dergelijk vliegtuig werden Dicky en haar kinderen geëvacueerd, via Borneo, naar Australië

Het was een vreselijke reis, pakkend beschreven door Dicky. De hereniging met haar man Izak vond in Noord Australië plaats. Het gezin bleef 10 maanden in Sydney, ging daarna terug naar Indonesië met de Kanimbla en de Johan van Oldenbarnevelt en werd tenslotte in januari 1947 (de koude winter van 1947!) gerepatrieerd met de Nieuw Holland naar Nederland. De gehele periode is beschreven in het boek.

De Kanimbla
De Kanimbla
Dicky en de kinderen aan boord van de ‘Kanimbla’
Dicky en de kinderen aan boord van de ‘Kanimbla’
De 'Johan van Oldenbarnevelt'
De ‘Johan van Oldenbarnevelt’
de Johan van Oldenbarnevelt, het schip waarop Izak en Dicky in 1939 naar Indië voeren, en waarop Dicky met haar kinderen na de oorlog in 1946 een deel van de reis van Australië naar Indië maakte.
de Johan van Oldenbarnevelt, het schip waarop Izak en Dicky in 1939 naar Indië voeren,
en waarop Dicky met haar kinderen na de oorlog in 1946 een deel van de reis van Australië naar Indië maakte.
Schip De Nieuw Holland
Schip De Nieuw Holland

Na een tussenstop in Ataka in Eygpte, waar warme kleding uitgedeeld werd (beschreven in het boek).